miercuri, 14 martie 2012

Aer conditionat - siguranta in exploatare

Aparitia sezoniera a perioadelor caniculare face tot mai dificila suportabilitatea acestor extreme meteo, aducandu-ne aminte de fiecare data ca folosirea unui sistem de aer conditionat este cea mai sigura solutie pentru a ne putea desfasura activitatea in mod normal, atat acasa cat si la birou. In plus umiditatea excesiva care poate persista concomitent cu temperaturile extreme devine imposibil de suportat, astfel ca prin sistemul de deumidificare al aparatului veti putea elimina si acest inconvenient.

Siguranta amplasarii corespunzatoare a unitatii interne a aparatului de aer conditionat concura in mod decisiv la eliminarea totala a oricaror neplaceri provocate de aerul prea rece care ar putea fi la un moment dat in incapere. Existenta unui senzor local de temperatura, pozitionat pe telecomanda aparatului va putea oferi exact temperatura pe care o doriti in locul unde va aflati, fie lucrand la birou, fie chiar in timp ce dormiti.

Unitatea interna se va amplasa tinand cont de dispunerea pieselor de mobilier in interiorul camerei climatizate, deoarece prin gabaritul acestora fluxul de aer rece poate fi deviat inspre zone ale camerei in care nu doriti prezenta unui curent de aer. Se va tine seama si de expunerea incintei la radiatia solara directa pentru dimensionarea corecta a puterii de racire si/sau incalzire a aparatului de aer conditionat.

Neglijarea acestor masuri de siguranta minime, vor putea afecta direct functionarea sistemului de climatizare, ori prin supradimensionarea puterii acestuia care va aduce un consum nejustificat de energie electrica, ori prin subdimensionare, fapt care va pe langa un consum mare, va afecta prematur piesele componente ale aparatului prin functionara acestuia fara oprire.

Aparatele de aer conditionat pentru folosinta casnica pot avea putere mare de racire si vor face fata climatizarii unor incinte de peste 60 de metri patrati. Tehnologiile actuale includ in dotarea acestor echipamente filtre speciale pentru purificarea aerului care este recirculat de catre unitatea interna. Aceste filtre au scopul de curatare a aerului ambiental, reducand si chiar eliminand particulele de praf care pot contine microorganisme alergene precum si mirosurile din aerul incintei climatizate. Simultan cu aceste filtre unitatea interna poate detine si un sistem eficient pentru autocuratare care are rolul de a usca zona schimbatorului de caldura dupa utilizarea aparatului, reducand in acest fel formarea in prezenta unui mediu umed specific zonei mentionate a sporilor si altor organisme microscopice, care sunt responsabile de aparitia mirosului specific neplacut in incaperea respectiva si chiar de afectarea persoanelor sensibile din punct de vedere alergic.

Avantajul instalarii unui aparat de aer conditionat care dispune si de pompa de caldura, ofera posibilitatea folosirii acestuia pentru o anumita perioada de timp ca sistem de incalzire complementar, acoperind cu succes aria pentru care a fost proiectat sa fie eficient.

O alta caracteristica importanta care trebuie urmarita la achizitionarea unui aparat de aer conditionat este capacitatea acestuia de executare a functiei de deumidificare. Este bine cunoscut faptul ca umiditatea crescuta a aerului poate fi chiar mai greu de suportat decat o temperatura ridicata a aerului. Valorile masurate in litri/ora pe care producatorul le-a inscris in fisa tehnica a aparatului trebuie sa fie cat mai mari pentru aceasta facilitate a sistemului de climatizare.

In general un aparat de aer conditionat are o valoare medie a curentului nominal, ceea ce nu implica folosirea unor specificatii deosebite in ceea ce priveste circuitul sau de alimentare cu energie electrica. Cu toate acestea va trebui sa cereti in mod expres firmei care face instalarea, asigurari ca circuitul de priza la care va fi alimentat aparatul va putea rezista valorii amperajului cerut de sistemul aflat in functiune. In caz contrar solicitati unui electrician autorizat instalarea unui circuit separat de priza pentru folosirea in siguranta a acestui electrocasnic.

Decizia instalarii unui aparat de aer conditionat va fi in mod obligatoriu acompaniata de o dimensionare corecta a puterii de climatizare a sistemului facuta la fata locului. Acesta consiliere va fi ceruta inainte de achizitionare, firmei care livreaza si asigura montajul acestuia.


aer conditionat, http

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu