sâmbătă, 17 martie 2012

5 sfaturi pentru infrumusetarea gradinii

O data cu dezvoltarea proprietatilor si a zonelor locuibile din afara oraselor, dar si cu aparitia cartierelor noi de blocuri in marile orase, gradinile au inceput sa fie din ce in ce mai dese, tot mai multi oameni fiind pasionati de ingrijirea unei gradini deosebite. E un hobby de mare succes in tarile vestice, iar centrele care vand flori si unelte de profil s-au inmultit simtitor si in Romania, iar emisiunile si publicatiile de specialitate sunt si ele, de asemenea, prezente in spatiul mediatic. Pentru cei care abia acum incep sa fie interesati de subiect, exista cateva reguli de baza, mai mult sfaturi de fapt, pe care trebuie sa le urmeze pentru a avea rezultatele scontate. Evident, pentru a avea o gradina de exceptie, pentru care sa te invidieze prietenii si vecinii, va trebui sa muncesti zi de zi, pe ploaie sau pe frig, gradinaritul fiind o activitate care-ti poate consuma lejer multe ore pe zi. Asadar, ce trebuie facut, de la bun inceput, pentru a avea o gradina de exceptie.

  • Alege cu atentie solul pe care-l vei folosi sau daca nu poti schimba asta, afla ce tipuri de plante pot fi cultivate in acel tip de sol. Unele plante se dezvolta mai usor in soluri acide, in timp ce multe altele prefera un sol mai alcalin. Alte plante se descurca mai bine intr-un soi cleios, iar altele prefera un sol nisipos. Daca vei alege plante compatibile cu solul tau, vei economisi mult timp si destul de multi bani, dar daca-ti doresti neaparat un anumit tip de planta intr-un sol incompatibil, poti sa-l modifici cu diferite substante, dar nu va fi usor..de fapt, gradinaritul niciodata nu e.
  • Informeaza-te in legatura cu spatiul pe care-l necesita fiecare plantele. Florile si mai ales copacii mici nu se dezvolta prea bine in spatii mici, pentru ca au nevoie de spatiu pentru a-si extinde radacinile si pentru a avea acces la soare. Aceste plante au nevoie si de mult spatiu, asa ca e mai bine sa nu plantezi flori deasupra unor conducte sau peste o pompa submersibila, pentru ca respectiva tufa va avea destul de putin sol la dispozitie.
  • Foloseste plante specifice zonei. Daca locuiesti intr-o zona mai rece, plantarea unor flori si copaci specifice zonei amazoniene s-ar putea sa nu fie o idee foarte buna. De obicei, plantele specifice zonei se dezvolta mult mai rapid decat cele “de import” si oricum, importanta nu e neaparat selectia de flori, cat modul in care le faci sa arate impreuna. Evident, e posibil sa creezi un mediu propice si pentru cresterea plantelor exotice, prin instalarea de sere, sisteme de aerisire si incalzire, alimentare separata cu apa, inclusiv un hidrofor, si un sistem de iluminat.
  • Alege plante care sa arate bine in orice perioada a anului. Sunt flori care arata foarte bine cateva saptamani pe an, dar in rest sunt destul de modeste. De aceea, recomandabil e sa alegi un design floral care sa fie atragator pe toata durata anului, inclusiv pe timp de iarna. Exista plante care sunt modificate astfel incat sa fie verzi tot anul, deci nu ar fi greu sa alegi o selectie potrivita de flori si arbusti.
  • Foloseste “ajutoare” precum rumegusul sau tufisurile, care pot ajuta la mentinerea unei gradini admirabile. Rumegusul si aschiile pot ajuta la umidificarea solului, precum si la “fixarea” tulpinelor.

  • pompa submersibila, hidrofor

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu